Veien til dokumentert forebygging av lakselus
I 2017 stod vi ved starten av en ambisiøs reise. Blue Lice ble født ut fra en visjon om å stoppe lakselusen før den nådde laksen, men vi visste lite om hvordan vi faktisk skulle bevise at det var mulig. Vi hadde en idé, et konsept, men ingen klare svar enda. Det eneste vi visste var at metoden med å tiltrekke med lys og lukten av laks fungerte supert på lab.
Første design av Blue Lice sine lusefeller.
Det første FHF-prosjektet vi deltok i (FHF-prosjekt 901454) var et steg inn i det ukjente. Hypotesen var enkel: lys og lukt kunne tiltrekke lakseluslarver, og kanskje kunne vi fange dem før de festet seg til fisken. Men i realiteten stod vi overfor et fundamentalt problem. Vi visste ikke engang hvordan vi skulle måle suksess. Hvordan teller man luselaver i vannmassene? Hvor mange lakselus finnes det egentlig rundt et oppdrettsanlegg? Hvordan beviser man at en forebyggende metode faktisk fungerer?
Karoline inne på flåten hos Bremnes Seashore, hvor hun manuelt søkte etter lakseluslarver med mikroskop.
De første testene ga oss få klare resultater. Ikke fordi teknologien ikke hadde potensial, men fordi vi rett og slett manglet verktøyene og kunnskapen til å analysere og dokumentere effekten på en vitenskapelig måte. Likevel ga dette oss en uvurderlig innsikt: Hvis vi skulle lykkes, måtte vi lære oss masse om lakselus. Vi måtte utvikle nye metoder for datainnsamling, justere teknologien, forstå lusa bedre og finne ut hvordan vi kunne tilpasse løsningen til det virkelige miljøet rundt oppdrettsanlegget.
Årene gikk, og vi utviklet oss. Vi testet, feilet, justerte og prøvde igjen.
Syv utsett med fisk senere har vi nå noe håndfast. Resultater som kan måles, forstås og dokumenteres. Blue Lice har gått fra å være en teoretisk idé til å bli en fungerende løsning i felt. Vi har bevist at det er mulig å redusere mengden lakseluslarver som kommer inn mot oppdrettsanlegget før de får satt seg på fisken.
I 2024 startet vi en ny forskningsreise. Med FHF-prosjektet Lusefelle (FHF-prosjekt 901984) har vi helt andre forutsetninger enn da vi begynte. Vi vet nå hva som skal til for å dokumentere effekt, vi har erfaringen som trengs for å tolke dataene, og vi har teknologien til å gjøre en reell forskjell. Nå tar vi bare et nytt steg mot å dokumentere hvor mange lakseluslarver vi fanger i sanntid ved hjelp av kamera og maskinlæring. Det er et kvantesprang fra å søke etter lakseluslarver med mikroskop.
Siste versjon av Blue Lice, 2.0, installert på et oppdrettsanlegg.
Dette er reisen til Blue Lice. Fra en idé uten klare svar til en dokumentert løsning, og vi har bare så vidt begynt. Fremtiden for næringen ser lys ut, og den lusa skal vi få kontroll på om ikke så lenge.
Les rapporten fra 2017 her:
📄 2017 – FHF-rapport
Her er informasjon om det nye FHF-prosjektet Musefelle:
📄 2024 – FHF-rapport